Loggbok om projektet verklighetsbaserad inlärning
v.34 Har hittat ett läromedel som handlar om några olika platser vi tänkte besöka i vårt samhälle. (”Vad gör man här? SICA Läromedel”) Vi har pratat om bilderna. Vi har också tränat på att svara på frågor.
- Vad ser du på bilden? Jag ser…
- Vad kan du göra där? Jag kan…
- Finns det en/ett….. i Lessebo? Ja, det finns en/ett……i Lessebo. Nej, det finns inte……
Min tanke är att detta ska ge lite förförståelse och vara en bra uppstart innan vi går ut och besöker de olika platserna. Texterna och uppgifterna i läseboken och övningsböckerna var för svåra för Alfa-eleverna så vi skrev en egen text tillsammans (LTG) . Eleverna skrev av texten i sin skrivbok och/eller på datorn med hjälp av Vital och Talande tangentbord. De läste sedan texten högt för varandra. Jag gick runt och lyssnade.
v. 35 Gick en rundtur i närsamhället och fotograferade skyltar med olika affärers namn och öppettider t.ex. ICA, Konsum, Apoteket….Skrev en egen text om rundvandringen.
Vi har tränat på att svara på olika frågor om det vi såg på vår rundvandring.
- När är det öppet? Det är öppet…
- Var ligger…? Det ligger…
- Vad är billigt just nu
FILM om affärer i Lessebo
Det har kommit några nya elever till gruppen. De kan inga ljud och inga bokstäver och förstår väldigt lite svenska? Hur får jag med dem i arbetet på ett bra sätt? Våra fem datorer, våra nya Ipads och vår modersmålsstödjare är naturligtvis en stor hjälp. Men vi behöver fundera på hur vi organiserar arbetet och vad de nya eleverna kan göra som anknyter till projektet.
v.36 Vi har skrivit en text om vad vi såg i samhället. Jag gjorde frågor utifrån vår gemensamma text om rundvandringen i Lessebo och några frågor där eleverna tränar det ordförråd som är centralt vid samtal om affärerna i Lessebo. Ibland är det svårt att välja ord som är lagom svåra att läsa.
v. 37 Den här veckan har vi arbetat med ord för mat, Dialog 2 och 3 ”Språkmemory”. Spelet är väldigt omtyckt av eleverna. Det finns ordbrickor till. De elever som kan läsa läste orden högt och de som inte kan läsa fick istället peka på rätt bild. BILD DIALOG
Vi har arbetat med en text om att handla. Den var lite svår men med en noggrann genomgång tog vi oss igenom den. Vi läste texten högt tillsammans och eleverna fick sedan skriva av texten och lyssna med hjälp av Vital. De som talar somaliska fick också hjälp av vår modersmålsstödjare. Han talar arabiska och somaliska. Äntligen har vi fått tag på en modersmålsstödjare som kan tala dari. Såå bra!!
v.38 Har gjort några arbetsuppgifter och en film om vår skola och några av de skyltar som finns där. När man ser sig omkring upptäcker man hur många skyltar det finns överallt. På en del skyltar finns bara bilder så de är lättare att förstå för våra nya elever men andra är verkligen svåra att förstå för någon som inte kan läsa. FILM VÅR SKOLA
v. 39 Har bestämt mig för att göra Powerpoint – presentationer för att göra det lättare att hinna med den viktiga ljud och bokstavsinlärningen. Det kommer förhoppningsvis att göra det lättare att plocka in lite läs- och uttalsträning där det passar. En annan fundering är hur jag ska få med dem i projektet på ett bra sätt! I närheten av vår skola finns en återvinningsstation. Vi gick dit och pratade om återvinning tillsammans med modersmålsstödjarna. Jag tog med mig lite saker som skulle kastas, flaskor, papper o.dyl. Vi sorterade och eleverna fick visa var det skulle kastas. Det här var ganska konkret så alla eleverna kunde förstå och delta. Vi tog kort som vi använde i en film. FILM återvinning
v.40 Nu är det dags att gå in på ett nytt arbetsområde, min kropp och hälsa.
Vi har pratat om apoteket och vad det finns att köpa där, vad som kan vara bra att ha hemma t.ex. termometer, pincett, plåster och kompress. Många svåra ord! Använde Lexins språklexikon. Skönt att flera elever kan ljuda sig fram till vad sakerna heter. De kan också gå in på datorn ” Lexin-bildtema” där de kan lyssna på orden eller skriva in ord på läsplattan med hjälp av ”Skrivstil”. Har också tränat på att berätta var de har ont. ex. ” Jag har ont i armen.” Detta gav samtidigt lite övning på bestämd form. Ska ringa till apoteket och fråga om vi kan få göra ett studiebesök där. BILD på appen tränar kroppsord
v. 41 Vi har tränat på fraser som kan vara bra att använda på apoteket. Den nya modersmålsstödjaren för de som talar dari har varit här för första gången. Vi repeterade ord och begrepp från förra veckan och läste en text som handlade om att gå till vårdcentralen och apoteket. Texten var hämtad ur ”Vad gör man här?”. (Förra terminen arbetade vi med texterna från ”Ny start” vilka mest handlar om vad som händer i familjen inte så mycket om samhället utanför. På det sättet kompletterar läromedlen varandra.)
v.42 För att hitta på apoteket måste eleverna kunna läsa och förstå skyltarna ”mage, värk, hud” m.fl. Jag gick därför dit och fotograferade skyltarna så att vi kunde förbereda besöket. Besöket med den första gruppen gick bra, eleverna var mycket nöjda och hade många frågor. Nästa steg blir att gå dit och fotografera några medicinförpackningar så att vi kan träna på att läsa på baksidan hur man ska ta medicinen. BILD APOTEKET
v.43 Nu har de flesta eleverna varit på apoteket och vi har skrivit en gemensam, kort text. Nästa vecka går den sista gruppen dit. Börjar fundera över och planera nästa studiebesök som kommer att bli till biblioteket. Dit kan vi gå hela gruppen eftersom lokalerna är lite större. Även på ett bibliotek finns skyltar för att man ska kunna hitta i biblioteket. Tänker gå dit i förväg och fotografera lite skyltar och böcker.
v.46 Apoteksbesöken upplevdes som mycket värdefulla och eleverna hade många frågor, speciellt om medicin för magen. Det ledde oss in på kostens betydelse för hälsan. När vi arbetade med arbetsområdet ”Affärer i Lessebo” tränade vi ord för matvaror. Det vi hade tränat då kom väl till pass. Vi samtalade om vikten av att äta en varierad kost med mycket grönsaker och inte för mycket socker. Det blev då tillfälle att repetera orden för t.ex. olika frukter och grönsaker. Veckans diktamen blev också på ord för frukt och grönt. Många av orden är svåra att stava, många har både dubbelteckning och icke ljudenlig stavning. Därför tränade vi mycket, läste högt, delade upp orden i stavelser och eleverna fick fylla i bokstäver. Ibland var början given och eleverna fick gissa ordet.
BILD DIKTAMEN På tavlan ?FILM APOTEKET
v.47 För att ge eleverna lite förförståelse inför vårt besök på biblioteket har vi pratat om hur man kan hitta på ett bibliotek. Jag har fotograferat skyltarna på biblioteket. Vi har pratat om hur böckerna är sorterade på vårt bibliotek. Vi har också pratat om vad eleverna är intresserade av för ämnen. Bibliotekarien har lovat att plocka ihop lite lättlästa böcker som vi kan låna med oss till skolan.
v.48 Har ju under den här terminen funderat mycket över hur jag ska få tid för alla, kunna ge alla det de behöver. Datorn var mycket använd i början och används fortfarande en del. Eleverna skriver t.ex ord, meningar och små texter med hjälp av ”Vital” men när eleverna skriver på datorn måste de kunna både stora och små bokstäver eftersom det är stora bokstäver på tangentbordet. Det kan också ta lite tid att hitta bland bokstäverna i början. Det har varit lättare att skriva på läsplattan. På en av våra appar går det t.ex. att plocka bort de bokstäver som eleverna inte kan ännu. Dessutom är vokalerna röda och konsonanterna blå. BRA! Apparna är antagligen gjorda för barn men det är inget eleverna har reagerat på. De har bara tyckt att det har varit roligt med de glada tillropen. BILD PÅ APPEN
v. 49-50 Vi har varit på två intressanta besök, på museet och på pappersbruket. Tog kort, filmade och skrev texter tillsammans. BILDER FRÅN BESÖKEN på museum och handpappersbruket.
Har arbetat en hel del med mina powerpoint-presentationer de senaste veckorna. Har god hjälp av modersmålsstödjarna. Börjar bli beroende. Vi har blivit ganska samkörda nu.
Det är mycket av planeringstiden som går åt till att sätta sig in i allt det tekniska men jag är säker på att det är värt arbetet. Eleverna tycker mycket om att använda våra läsplattor. På två av våra appar ”Supebra” och …kan jag lägga in egna bilder, text och tal.. Övningarna blir då på rätt nivå och handlar om det vi håller på med just då. När vi arbetade med apoteket lade jag in våra egna bilder från apoteket i appen så att de kan träna på att läsa och skriva orden.
Nu är filmen om biblioteket klar. FILM
v.2 Tillbaka efter jullovet! Snart dags att publicera vår blogg! Arbetar med filmerna om museet och handpappersbruket.
v.3 Har köpt in små, enkla skrivplattor med samma funktion som de gamla griffeltavlorna. De har redan blivit mycket använda. De flesta av de nya eleverna har ju svårt att använda penna, forma bokstäver och följa linjerna i skrivböckerna. På skrivplattan kan eleverna träna på att skriva bokstäver och ord om och om igen innan de skriver i sin bok. BILD på skrivplatta
v.4 Har repeterat våra texter om studiebesöken och gjort en utvärdering av vårt projekt med hjälp av modersmålsstödjarna. . Eleverna var mycket nöjda! ”Innan visste vi inte att det fanns ett museum och ett pappersbruk i Lessebo.” ”Det var bra att vi fick lära oss lite om där vi bor.” Nu kan vi nästan alltid hitta det vi vill köpa på apoteket och vågar fråga.” Vi vet var vi kan hitta lexikon på biblioteket.” Vi går dit oftare.” Vi försöker läsa mer på olika skyltar.” Vi känner oss mer trygga och hemma i Lessebo.”